T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. Sağlık Bakanlığı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İnme Vakaları için 112’de Yeni Uygulama

Güncelleme Tarihi: 16/01/2020

inme_112_2.jpg

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'de ilk defa uygulanacak "İnme 112 " mobil uygulamasını geliştirdi. Uygulama ile inme riski olan hasta, en kısa sürede inme merkezi bulunan en yakın hastaneye götürülerek tedaviye alınacak.

“İnme 112” mobil uygulaması; ‘Hasta kolunu kaldırabiliyor mu?’, ‘Hastanın vücudu ile ilgili ağızda ve konuşmasında farklılık var mı?’, ‘Bilinci nasıl?’ gibi sorular konu hakkında eğitim alan sağlık personeli tarafından aşama aşama sisteme giriliyor. Hastanın durumu değerlendirilerek inme riski belirlendiği anda sistem, sağlık ekiplerini inme merkezi bulunan en yakın hastaneye yönlendirirken, aynı zamanda da bu merkezde görevli doktora hastanın bilgilerini SMS ile gönderiyor.

Uygulama sayesinde, inme riski olan hasta daha hastaneye ulaşmadan, doktor hasta hakkındaki tüm bilgilere ulaşarak uygulayacağı muayene ve tedavi yöntemini belirlemiş oluyor. Hastanın hemen doğru tedavi merkezine gitmesi ve hızlıca tedaviye başlanması hastada herhangi bir sekel kalmamasını ve hayatına sağlıklı olarak devam etmesini sağlayacak.

"İnme 112" uygulaması Türkiye'de ilk defa Bolu'da kullanılmaya başlandı

"İnme 112" için pilot il seçilen Bolu'da bulunan 21 istasyonda görev yapan 112 Acil Sağlık ekiplerindeki sağlık personelinin tamamı bu uygulamayı cep telefonlarına indirerek kullanmaya başladı. Vakaya gidildiğinde, hastanın inme geçirdiğinden şüphelenen sağlık ekipleri, cep telefonlarındaki "İnme 112" uygulamasını açarak kendilerine hastayla ilgili yöneltilen soruları yanıtlıyor.

Bolu'da yapılan çalışmalar sonucunda uygulamadaki aksaklıklar belirlenerek revize edilecek. Pilot uygulama döneminin sona ermesinin ardından "İnme 112" mobil uygulaması Bakanlığın öngördüğü süre içerisinde Türkiye'nin her yerinde görev yapan 112 ekiplerince kullanılmaya başlanacak.